A természetből a legjobbat
Újdonságok az IREKS-től:
Világszerte naprakészen
Magyarul> ÚJDONSÁGOK> Mondo Lievito Madre

MONDO LIEVITO MADRE: A lehetőségek világa

A story: Ez a mi Lievito Madre történetünk

Az IREKS-nél folyamatosan bővítjük sütőipari szakértelmünket és kompetenciánkat, így van ez a kovászkészítés terén is. 2021-ben a dél-tiroli Meraner Mühlével együtt az IREKS közös vállalkozást alapított, megalakult a MONDO LIEVITO MADRE S.r.l.

A joint venture bejegyzésével olyan erőforrások és szakmai tapasztalatok egyesültek, melyek lehetővé tették, hogy meginduljon a közös munka: innovatív kovásztermékek fejlesztése és gyártása.

 

Mi a LIEVITO MADRE?

Sokak számára ismert tény, hogy az olasz sütési kultúra mennyire vitathatatlan része és meghatározó összetevője a Lievito Madre. Az enyhe aromájú kovászt, mely utánozhatatlan illat- és ízélményeket biztosít, különösen erős kelesztő erő jellemzi és hagyományosan kenyér, keksz, pizza és kelt tészta készítésére használják.

A Lievito Madre- t, szó szerinti fordításban anyakovászt, hagyományos módon, kizárólag az erre a célra válogatott lisztekből és vízzel készítik. Speciálisan képzett szakemberek - az úgynevezett "Lievitisti-k" nevelgetik szenvedélyesen és gondoskodnak a megfelelő körülményekről. A fermentáció során különleges figyelmet fordítanak a gyártási paraméterek szigorú betartására: pl. elegendő időt kap az érésre, hogy optimális arányban szaporodjanak az élesztőgombák és a tejsav baktériumok.  Amint ez megvan, különleges kíméletes szárítással egyfajta „téli álomba” helyezzük,  ennek köszönhetően a minőséget meghatározó tulajdonságok megmaradnak és így nyújthat majd később összetéveszthetetlen karaktert és ízt a pékáruknak.

A Lievito Madre-val a tészta stabil, jól feldolgozható, puha, mégis rugalmas, mely bámulatra méltóan fejlődik a kemencében. A speciális fermentációs folyamatok garantálják  a pékáru egyedi ízét és illatát is, összetéveszthetetlen megjelenését, foszlós-puha, lyukacsos, szaftos bélzetét, roppanós héját, rajta a gyönyörű repedést.

 

Lievito Madre választékunk: a MONDO LIEVITO MADRE termékcsalád

Szortimentünkben a kíméletes eljárással porított Lievito Madre különféle összetételekben kapható - tisztán vagy kitűnő cuvée formájában. Speciális csomagolásban értékesítjük a termékeket recept- és marketingtámogatással.

 

LIEVITO MADRE PURO ATTIVO

Szárított Lievito Madre (lágy-aromás búzakovász) aktív élesztővel és tejsavbaktériummal

  • Kíméletes szárítás, speciális csomagolás az aktív élesztőgombák és mikroorganizmusok megőrzése érdekében
  • A tészta lazítása a Lievito Madre tiszta kelesztő erejével lehetséges
  • Nagyon jó stabil a tészta, meggyőzően fejlődik a kemencében
  • Egyedi ízprofil a hosszú fermentációnak köszönhetően

 

 

A LIEVITO MADRE PURO ATTIVO alkalmazása kézműves tudást és időt igényel. Az eredmény: Tetszetős térfogat és gyönyörűen nyíló felület, puha, lyukacsos bélzet.

LIEVITO MADRE PANE

Lágy-aromás cuvée szárított Lievito Madre-val (búzakovász), durumbúzaliszttel és búzamalátaliszttel

  • A cuvée-ből jellegzetes olasz karakterű kenyereket, aprótermékeket készíthetünk.
  • A tészta sima és homogén, remekül fejlődik a kemencében.
  • A kenyerek felülete gyönyörűen és markánsan nyílik, reped. Bélzetük lyukacsos és puha.

 

 

 

A LIEVITO MADRE PANE nem más, mint egy lágy-aromás cuvée, mely szárított Lievito Madre, búzaliszt, durumbúzaliszt és búzamalátaliszt kompozíciója.

LIEVITO MADRE DUO

Szárított Lievito madre (anyakovász) - lágy-aromás búzakovász az íz és a bélzet textúrájának
javításához, szárított élesztővel

  • A LIEVITO MADRE DUO inaktív szárított Lievito Madre* és aktív szárított élesztő kombinációja (némi aszkorbinsavval és enzimekkel).
  • Kis kiszerelésben (1 kg) kerül csomagolásra, hogy felbontott állapotban hosszabb állás során elkerüljük az élesztő inaktívvá válását.

 

 

 

A LIEVITO MADRE DUO mediterrán jellegű péktermékekhez, pizzákhoz, olasz típusú vendégvárókhoz kitűnően alkalmas.

LIEVITO MADRE DOLCE

Cuvée élesztős, édes tésztakülönlegességekhez Lievito Madre búzakovásszal

Ha a kovászról van szó, sokaknak először a kenyér jut eszébe. Pedig a "Grandi Lievitati" -k is – mint ahogy az olaszok a híres kelt péksüteményeiket (panettone, colomba...) nevezik – Lievito Madre hozzáadásával kapják meg összetéveszthetetlen karakterüket.
Az enyhén aromás búzakovász elengedhetetlen összetevőjük, biztosítva a jellegzetes aromás ízt, megjelenést, eltarthatóságot.

 

 

LIEVITO MADRE DOLCE:
Cuvee adalékanyagmentes kovászolt kelt pékárukhoz. Nagyon finom íz és illat, szép térfogat, puha-lágy bélzet.


Szeretne többet megtudni Lievito Madréről? Az IREKS VEVŐKÖZPONTBAN szakmai rendezvényeink alkalmával bemutatjuk újdonságainkat és egyeztetés után konkrét témákban való elmélyülésre és tréningekre is lehetőség van.

 

Termékújdonságainkkal és felhasználásukkal kapcsolatos további információkat megtudhat az IREKS Szaktanácsadójától!