A természetből a legjobbat
Újdonságok az IREKS-től:
Világszerte naprakészen
Magyarul> ÚJDONSÁGOK> Élelmiszerek jelölése

Szigorodtak az élelmiszerjelölés szabályai

A rendelet 2014. december 12-én lépett hatályba, az élelmiszergyártók 3 év átmeneti időszakot kapnak az új szabályokra való átállásra.

A rendelet szerint a kötelezően előírt információkat – mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő – jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.

A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer allergéntartalmára vonatkozó információ kötelező megadása, mint korábban.

A rendelet az allergén információk tájékoztatási módjára vonatkozó szabályt nem határoz meg a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében, a tagállamok saját nemzeti rendelkezésben írhatják elő, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.

A Földművelésügyi Minisztérium december 17.-én ki is adta a rendeletet, amelyben a nem előrecsomagolt élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatást is szabályozzák.

A tájékoztatási kötelezettség a kereskedelmi egységek csemegepultjára, a vendéglátóipari egységekre, valamint a közétkeztetésre is vonatkozik - olvasható a trademagazin.hu oldalon.